TALARE

Zeid Andersson

Zeid Andersson är rolig. Sällsynt rolig …

Yvonne Skattberg

Yvonne Skattberg gjorde en helomvändning…

Ulrika Sedell

Ulrika Sedell är beteendevetare, entrepr…

Ulf Löwenhav

Beteendeekonomen som skakar om ditt medv…

An error occured during creating the thumbnail.

Ulf Henricsson

Ledarskap med Ulf Henricsson Att vara c…

Tone Bekkestad

Nu jäklar är det dags! Efter ett decenn…

Tommy Adolfsson

Sveriges ende snäckblåsare är trumpetar…

Tomas Bacoccoli

Musik i marknadsföring med Tomas Bacocco…

An error occured during creating the thumbnail.

Tina Thörner

Tina Thörner fyller sina föreläsning…

Thomas Lundqvist

Thomas Lundqvist är föreläsaren som kan …

Thomas Fogdö

Thomas Fogdö föreläser om motivation, må…

Susanne Pettersson

Susanne Pettersson lockar systematiskt f…

Susanne Giraud

Följ med på en resa genom 20-talets Euro…

Stellan Nordahl

Stellan Nordahl föreläser om inställning…

Steffo Törnquist

Steffo Törnquist – livsnjutare på plats!…

An error occured during creating the thumbnail.

Stefan Saidac

Genom sitt personliga och närvarande sät…

An error occured during creating the thumbnail.

Stefan Görwik

Stefan Görwik, en av Sveriges mest inspi…

Stefan Engeseth

Stefan Engeseth är konsult, författare, …

Staffan Ehde

Inte Bättre men Annorlunda - Kreativitet…

Sophia Sundberg

Nätverka BÖR man - men hur GÖR man? …

Sofia Norberg

Ledarskap i praktiken är huvudämnet. …

Sir Richard Branson

Sir Richard Branson är grundare och VD f…

Sigge Eklund

Internetentreprenören Sigge Eklund -spru…

Sarah McPhee

Ledarskapet i takt med samhället och män…

An error occured during creating the thumbnail.

Richard Rejsjö

Richard Rejsjö är utbildad socionom och …

An error occured during creating the thumbnail.

Renata Chlumska

Renata Chlumska säger sällan nej till ny…

Rami Shaaban

Fotbollsprofilen Rami Shaaban Rami Shaa…

Pia Sundhage

Pia Sundhage är en Sveriges mest efterfr…

Petra Mede

Mer självkänsla än du kan hantera Pet…

Peter Wahlqvist

Peter Wahlqvist rockar kulturens budskap…

Peter Österberg

Peter Österberg är doktor i psykologi på…

An error occured during creating the thumbnail.

Per Lange

Humor och konkreta tips med Per Lange D…

Per Furumo

Världens bästa retorik, världens bästa p…

Patrik Andersson

Patrik Andersson – samhällsbyggaren När…

Pasi Salonen

Livsinspiratören Pasi Salonen lär dig at…

An error occured during creating the thumbnail.

Pär Johansson

Ingenting är omöjligt - om man bara våga…

Pär Holmgren

Vart är vädret på väg? Varför blev som d…

Paolo Roberto

Paolo Roberto är en av Sveriges mest bok…

An error occured during creating the thumbnail.

Olof Röhlander

Olof Röhlander är Licensierad Mental Trä…

Ola Skinnarmo

Boka Ola Skinnarmo som föredragshållare!…

Amelie Ehrensvärd Cardell & Susanne Martinelle

VISST FINNS DET SPÖKEN???

Spöken och andra oförklarliga upplevelser – vad handlar det egentligen om? Ämnet har en förmåga att engagera. Vissa tror stenhårt, andra avfärdar fenomenet som trams. Det väcker såväl fascination som rädsla.

Sommaren 2012 uppmärksammade journalisten Amelie Ehrensvärd Cardell och fotografen Susanne Martinelle en Sifo-undersökning som slog fast att 1 av 5 svenskar tror på spöken. Samtidigt blev läsargensvaret stort på en kvällstidnings artikelserie om klassiska slottsspöken. Det året handlade även julkalendern om spöken och flera TV-kanaler hade börjat visa program om det okända. Med andra ord så pekade trenden mot ett växande intresse för mystik.

Amelie och Susanne bestämde sig för att försöka dokumentera nutida spökupplevelser på slott. Det gick lättare än förväntat, både att hitta personer som hade varit med om något utöver det vanliga och att dessutom få dem att medverka i boken. För att ytterligare fördjupa sig i ämnet intervjuade de också en läkare, en präst, en professor i teoretisk fysik, en folklivsforskare och en professor i parapsykologi.

Amelie är själv uppvuxen på slott och minns att som liten flicka blev hennes öron väldigt stora när de vuxna pratade om övernaturliga upplevelser. Den gamle greven som sägs gå igen i biblioteket har hon dock aldrig träffat på. Däremot har Amelie varit med om sammanträffanden som är så märkliga att hon tror att något mer än bara slumpen måste vara inblandad. Susanne har upplevt att hennes döda mormor har gett sig till känna ett par gånger på konstnärsfamiljens gård i Dalarna. Hon har även varit med om påtagliga igenkännanden på tidigare okända platser

Vad tror du? Finns det spöken? Vad krävs i så fall för att få tillgång till en annan dimension? Eller tror du strikt på vetenskapen och det vi kan uppfatta med våra fem sinnen och att det finns en rationell förklaring till varje händelse? Vi kan åtminstone vara överens om att det verkar lika svårt att hitta bevis för spökenas existens som att hitta absoluta bevis för att de inte existerar.

Med den här föreläsningen vill vi få igång samtalet kring det oförklarliga. Rysligt välkomna att följa med in i sjutton svenska slott och herresäten för att ta del av ägarnas och personalens berättelser om egenupplevda historier från det mystiska området. Lyssna också på den vetenskapliga expertisens perspektiv på andlig existens utanför den fysiska kroppen.

Professorn i teoretisk fysik talar om möjligheten att hoppa mellan dåtid, nutid och framtid. Han ifrågasätter vidare om det ens är möjligt att vi ska kunna förstå hela vår existens av egen kraft med en hjärna som bara väger ett kilo. Och tror att vår tillvaro är mer fantastisk än vi någonsin hittills har lyckats fantisera om.

Forskningen om vårt medvetande är i sin linda, när det gäller vårt undermedvetna har vi knappast någon kunskap alls. Vem vet – det som vi nu diskuterar och som vissa ifrågasätter är kanske självklarheter om hundra år? Berättelserna i boken ”Mystik på svenska slott – nutida spökupplevelser” kan då fungera som ett tidsdokument över 2000-talets spöktro. Här finns de i sin allra mest sanna version, godkända av uppgiftslämnarna själva och de riskerar varken att försvinna eller förvandlas till skrönor.

En slottsfru berättar om kvinnogestalten i gammeldags kläder som plötsligt uppenbarade sig och den magiska kraft som därefter flyttade henne till ett annat rum. På ett annat herresäte har flera hantverkare oberoende av varandra förnummit en isande vind och en smickrande parfymdoft så fort renoveringsarbetet har satt igång.

Är människors upplevelser en sanning? Är det mer sant när flera personer samtidigt har varit med om en oförklarlig händelse? I bokens förord framhåller forskningschefen vid Södertälje sjukhus att förälskelse inte heller är resultatet av någon vetenskaplig undersökning, men ändå en sann kunskap för den som är drabbad. Han skriver vidare hur det kan gå till när en fri själ skapar fysiska fenomen som vi människor i allmänt tal kallar för spökerier.

Prästen talar om rumstiden som irreversibel medan evigheten är samtidig och därmed skulle det vara möjligt att möta en 1700-talsdam idag, åtminstone det som är hennes djupaste identitet. Professorn i parapsykologi redogör för lyckosamma telepatiförsök. Folklivsforskaren visar hur spöktron har fögulligats genom åren. Majoriteten av intervjupersonerna framhåller också att den oförklarliga upplevelsen har varit vänlig. Hellre träffa ett spöke än en objuden levande människa är den gemensamma ståndpunkten.

Visst är det ändå lite märkligt att vi medvetet lurar barnen att det finns en jultomte och med emfas säger; det finns inga spöken. Tänk om det är så att vi lurar barnen i dubbel bemärkelse.

Slottsfrun på Rockelstad har uttryckt saken på ett klurigt sätt: ”Det är med spöken som med jultomten fast tvärtom. Man lurar barnen att det inte finns spöken tills det är vuxna och kan genomskåda lögnen och hantera sanningen.

MACE SPEAKERS - SKOLGATAN 5, 649 30 SPARREHOLM - 0157-30025 - INFO@MACESPEAKERS.SE

Logga in